Recepciós munka, a budapesti nyelviskolán keresztül

Nagy szerencsém van, hogy pont akkor jártam nyelviskolába Budapesten, amikor az egyik hotelben dolgozó lány is. Miért mondom ezt? Mindjárt elmesélem.

Az iskola, és a munka tapasztalat

Soha nem panaszkodtam, a munkát illetősen. Szerencsésnek gondolom magamat, hogy egyáltalán 24 évesen találtam magamnak munkát, nem hogy még válogassak is. Számos volt osztálytársamnak nincsen munkája. Én igyekeztem mindig, ahogy lehetőségem engedi, elmenjek különböző tanfolyamokra, és képezzem magamat.

Különösebben soha nem szerettem tanulni. Elvégeztem, egy fodrász szakmát, de nem éppen azért, mert ez volt az álmom, hanem mert ez a lehetőségem volt. A szüleim nem engedhették meg maguknak, hogy havonta nagyobb összeggel támogassanak, azért, hogy én máshol tanuljak, és nem tudták volna fizetni a kollégiumot, és az egyéb ezzel járó költségeket. Hiszen az is megterhelő volt nekik, hogy a könyveket, hol a füzeteket, hol pedig mást kellett kifizetni.

Persze nem csüggedtem, mert tudtam, ha elvégzem az iskolát, attól még számos lehetőségem lesz tanulni. Persze, mint fiatal fodrász, nem kellettem sehová, mert mindenki féltette a kuncsaftjait, nehogy rosszul csináljak valamit. Mondjuk ezt soha nem tudtam megérteni, hogy ha nem adnak rá lehetőséget, akkor hol gyakoroljak, hol tanuljam meg a fodrászat csínját, binját? Emlékszem, egyszer anyám mesélte, hogy az ő idejében, ez úgy ment, hogy voltak olyan fodrász szalonok, ahol csak tanulók voltak. Persze volt velük egy vagy két felnőtt, de az akkoriban kimondott tanuló szalon volt. Ezt mindenki tudta, és aki oda betért vállalta, hogy esetleg valami gikszer lehet, de ugyanakkor olcsóbb is volt, mint bármelyik másik szalon. Ezzel kompenzálta azt, hogy valami baj lehet. Akkoriban sokan jártak ide, mert nem mindenki engedhette meg magának a drága fodrászt.

Most már más a helyzet. Megszűntek ezek a szalonok, és miután elvégezted az iskolát, azt csinálsz, amit akarsz. ha szerencséd van, bejutsz valahová, és lesz kuncsaftod, saját vendég köröd, vagy ha lehetőség van rá, a szülők segítségével ki lehet alakítani saját szalont, de persze ez rengeteg pénzbe kerül. Kevés embernek van erre rögtön lehetősége, az iskolából kikerülve.

Emlékszem, egyszer valaki mesélte, ha valami drágább szalonba szeretnél bekerülni gyakorlatra, ott még neked kell fizetned azért, hogy ott lehess, esetleg hajat moshass, vagy söprögethessél. Nagyon gáz!

Milyenek a lehetőségek

Ezekkel az adottságokkal nehéz elindulni. Én tudtam, hogy nem lesz egyszerű, így elhatároztam, hogy mindent megteszek, hogy kitörhessek innen.

Elvégeztem 2 év alatt esti tagozaton a gimnáziumot, és sikeresen le is érettségiztem. Szerencsére, az egyik barátnőm Budapestre költözött, így úgy döntöttem, a lehetőségek miatt, én is utána megyek. Gondoltam majd csak találok valami munkát magamnak. Mindegy, hogy mit, csak fizessen. A munkakeresés mellett, beiratkoztam egy nyelviskolába Budapesten, hogy nyelvet gyakoroljak. Otthon nem volt rá lehetőségem, de itt Budapesten ahol számos turista fordul meg, nyelv tudás nélkül nem érvényesülhetsz.

A nyelviskolában ismerkedtem meg Hannával, aki egy Pesti hotelben dolgozik. Ő mondta, hogy írjak egy önéletrajzot, és bejuttatja hozzájuk, hátha adódik valami lehetőség közben. Szerencsés voltam, mert az első alkalommal felvettek szobalánynak takarítani. persze nem egy olyan munka, amire mindenki vágyik, de legalább fizet, és most el volt a fontos. Szerencsére, lehetőség volt az előre lépésre, mert látták rajtam, hogy törekvő vagyok, és tudok is dolgozni.

Mára már recepciósként dolgozom. Szeretem ezt csinálni, jobban mint a fodrászatot. Nem tervezem, hogy a szakmámban fogok dolgozni, esetleg idővel, de most már terveim vannak, a jövőt illetően. Még az is lehet, hogy beiratkozom főiskolára, melyben a munkahelyem is támogatna, és segítene, még az is lehet, hogy ez által másabb, nagyobb munkaköröm lenne, és a fizetésem itt több lenne természetesen.