Tanácsadás online: az osztrák munka fortélyai

Nagy Norbinak hívnak, most végeztem a főiskolán, turizmus-vendéglátás szakon. Amint volt időm, mindig dolgoztam iskola mellett, de sajnos keveset tudtam a tanulás miatt, és akkor sem kerestem valami sokat, de azt mindig a tandíjra fordítottam. Kénytelen voltam hitelt felvenni, mivel az én iskolámban nem volt államilag finanszírozott képzés, viszont az oktatás színvonala kiemelkedő, ezért választottam ezt az iskolát. Mindig is stresszes voltam, hogy hitelem van, nem is csoda, szerintem mindenki az lenne. Az utolsó félévem alatt sokat töprengtem, hogy tudnám lerendezni ezt a leghamarabb, és arra jutottam, hogy osztrák munka kell a nyárra.

Mivel ez a terep nekem teljesen új volt, ezért úgy döntöttem, hogy igénybe veszem egy hozzáértő segítségét. Rá is találtam egy oldalra, majd felvettem velük telefonon a kapcsolat tanácsadás végett. Őszintén reméltem, hogy valóban hozzáértő emberekkel beszélek, hisz ez egy fontos téma. Mindenre meggyőző választ adtak, hitelesek voltak és készségesek. Ha esetleg olyat kérdeztem, amire az ügyintéző nem tudott válaszolni, nem esett pánikba, közölte velem, hogy utánakérdez vagy utánanéz és e-mailben leírja a választ. Ők egyébként pályáztatással is foglalkoznak, ezért az osztrák munkámat ők segítették a nyárra.

Természetesen kellett egy kis induló tőke, de hamar megtérül kint minden befektetett forint. Eddig 3 hetet töltöttem kint, nem sokára, 1 hét és megkapom az első fizetésemet is Ausztriában. Nagyon várom már! Sokat számolgattam és amúgy is elég precíz ember vagyok. Arra jutottam, hogy az egész, főiskolára felvett hitelemet simán visszafizetem ebből a pénzből, valamint tudok félrerakni is még. A megmaradt pénzzel okosan szeretnék bánni, épp ezért lakásra rakok félre majd. Szeretném, ha saját lakásom lenne egyszer és nem más zsebét tömném minden egyes hónapban.

A pozíció, amit megpályáztam, segédpincér volt. Ez azért jó, mert így fejleszthetem az amúgy is jó német nyelvtudásomat, ezen kívül pedig tapasztalatot is tudok szerezni. Így ha bármikor úgy alakul, már sokkal könnyebben tudok megpályázni felszolgáló vagy segédfelszolgáló állást külföldön. Számomra az osztrák munka egy muszájból fakadó döntés volt, ám elkezdtem élvezni. Egyre több mindent tudok, minden nap tanítanak újat és kölcsönös a szimpátia a kollégák és köztem, valamint a főnökünk is nagyon jó fej!

Lesz majd egy hét, amikor anyukám is kijön, meglátogat és elmegyünk majd kirándulni, megmutatom neki a környéket és annak a nevezetességeit. Amúgy is sok időt töltünk együtt, sokszor elmegyünk sétálni a városban, vagy beülünk valahova vacsorázni. Hiányzik ez a közösen eltöltött idő. De azért csak nem szabadulunk egymástól, Ausztriába is utánam jön. Rajta kívül még kettő barátom jön majd látogatóba nyár végén, bár ők „csak” hosszúhétvégére jönnek. Úgy gondolom, hogy így azért sokkal kibírhatóbb a kint lét, hogy látom őket. Hiába vagyunk már-már szinte baráti viszonyban a kollégáimmal, azért az otthoniakat senki nem fogja tudni pótolni, de ez így is van rendjén.

Arra gondoltam, hogy legközelebb párban jövök ki a barátnőmmel, mivel ez a cég pároknak is tud szerezni osztrák munkát. Párban szép az élet – tartja a mondás is. Mondjuk azért elgondolkodtató, mert a következő szezon télen lesz, amikor is a síszezon van, többen jönnek, többet lehet keresni, nem olyan nyugis, mint a nyári szezon. Ámde ott a karácsony, és az ünnepek. Töltsem kint és maradjak le az otthoni meghitt vacsoráról édesanyámmal?

Szerintem ezt a döntést nem most fogom meghozni, hisz azt mondták, hogy a pályáztatás a téli szezonra ősszel van, így van még időm, mert csak június közepe van.

A lényeg számomra, hogy meg tudok szabadulni záros időn belül a hiteltől. Jó volt, hogy viszonylag kedvezményes kamattal tudtam felvenni, de eléggé megrémisztett, hogy így kell kezdenem a nagybetűs életet.

Mindenkinek ajánlom ezt a céget, mert ők valóban az osztrák munka specialistái!